« Nog maar 400 meter! | Main | Milestone Pod naar SportTracks »

woensdag 30 augustus 2017

Nieuwe versie Milestone Pod App

De Milestone Pod. ik heb er al eerder over geschreven. Een klein zwart apparaatje dat je aan je sportschoen klikt en dat vervolgens diverse gegevens registreert als je aan het rennen bent.

Gegevens zoals:

  • Cadans
  • paslengte
  • afgelegde afstand

worden tijdens het lopen opgeslagen en na afloop met de Milestone App voor Ios of Android gesynchroniseerd.

In de app heb je vervolgens mooie statistieken en grafieken over alle gemeten zaken. Deze worden ook nog eens in de tijd geplot, zodat je trends (hopelijk verbeteringen) kan herkennen.

Na de initiele versie kwam MileStone Sports met een uitbreiding van de firmware (een beta-versie), waardoor bepaalde sporthorloges 'live' de candans konden ontvangen. Dit is ondertussen doorontwikkeld, zodat de pod nu als een real-time Bluetooth apparaat aan je sporthorloge gekoppeld kan worden.

Nu, een aantal maanden later, is de app ook geupdatet. Men heeft goed geluisterd naar de opmerkingen van gebruikers, en daaruit zijn de volgende nieuwe of uitgebreide functies gekomen:

  • Wisselen tussen hardlopen en wandelen. Als je training bestaat uit oefeningen waarin ook gewandeld wordt, dan kon de oude versie van de pod daar geen onderscheid tussen maken. Alle waarden aan het eind van je training waren dan ook een gemiddelde over zowel je wandel- als hardloopsecties. De nieuwe app laat je schakelen tussen totaal (wandelen en rennen) en alleen de delen die je gerend hebt.
  • Aanpassen van de duur van een workout. De oude app maakte het mogelijk om de pod te caliberen op basis van afstand. Stel dat de pod een afstand had bepaald die afweek van een andere meting, bijvoorbeeld via GPS, waarvan je zeker weet dat deze nauwkeurig was, dan kon je in de app de correcte afstand ingeven. Alle metrics werden dan bijgewerkt op basis van deze verbeterde afstand. Vanaf nu is het ook mogelijk om de duur van je workout te corrigeren, waarbij ook de metrics worden bijgewerkt.
  • Multi-pod interface. Het navigeren in de app bij gebruik van meerdere pods is eenvoudiger geworden. Aangezien ik maar één pod heb kan ik deze functie niet testen.
  • TCX-export van je workout. Voor mij de meest interessante nieuwe functie. Vanaf nu kan je je workout importeren in je favoriete running-app. Deze ga ik hieronder verder bespreken.

TCX-export

TCX is naast GPX het standaard bestandsformaat om activeiten vast te leggen. Beide bestandsformaten zijn gebaseerd op XML, dus redelijk eenvoudig te lezen door ze in Notepad te openen. Daarbij is TCX, ontwikkeld door Garmin, uitgebreider omdat het naast tijd en positie ook andere zaken zoals cadans, hartslag etc kan registreren.

De Milestone Pad App kan nu dus de data van een activiteit als TCX exporteren. Als je zo'n bestand opent zie onder andere het volgende

Iedere meting <Trackpoint> worden Tijd <Time> , Cadans <Cadance> en Afgelegde afstand <DistanceMeters> opgeslagen. Daarnaast wordt met <SensorState> aangegeven of de sensor (de Pod) aanwezig was. Dit is een standaard tag voor TCX, maar ik kan de functie ervan niet zo snel achterhalen.

Als je een TCX-file van de Milestone Pod direct inleest in bijvoorbeeld Strava, zal je zien dat er nogal wat ontbreekt. Omdat de pod geen GPS kan ontvangen zal Strava geen mooi kaartje van je afgelegde route kunnen tonen. Ook data van eventuele andere sensoren, zoals bijvoorbeeld je hartslagmeter, zal je niet tegenkomen. Wat wel wordt getoond is dit:

Een grafiek met op de x-as de afstand en op de y-as in het roze je tempo en in het blauw je cadans. Dit lijkt dus op de pace versus cadance grafiek die je in de Milestone App ook kan zien en waarvan een voorbeeld bovenaan in deze blogpost staat.

Met de komst van de TCX-exportfunctie in de app kwam bij mij al snel het idee om een tooltje te maken dat een bestaande track kan verrijken met de data uit de Milestone-TCX. De GPS-track van mijn A'Rival SpoQ bevat per seconde de gemeten afstand, tijd en hartslag . De TCX van Milestone bevat de candans en afstand gemeten per minuut. De afstand van de pod negeer ik en ik neem alleen de cadans mee in de GPS-track.

Dit is eerste keer dat ik zelf een programma schrijf in C#, dus direct een leuk leertraject. De beta-versie van het programma zal binnenkort beschikbaar komen. Een integratie met de SportTracks dekstop-app ben ik ook nog aan het overwegen. Daarvoor zal ik wel de API van ST moeten doorgronden. Hoe dit alles verloopt zal ik gaan bijhouden in een nieuwe blogpost.

PPosted by Jeroen at 20:53.36
Categories: