« Trail clinic bij Jan Strijker | Main | Nog maar 400 meter! »

dinsdag 07 februari 2017

De Milestone Pod footpod

Intro

Iedere hardloper die zichzelf en beetje serieus neemt loopt met een GPS-horloge, eventueel uitgebreid met een hartslagmeter. Voor het bijhouden van je vooruitgang, het begeleiden van een training of om naderhand te kunnen patsen op social media.

Zelf loop ik al jaren met een GPS-horloge uit de fabrieken van GlobalSat. Eerst met een klok onder eigen label, de GlobalSat 625M, daarna met de in Duitsland onder het A'rival-merk uitgebrachte SpoQ (wat onder de motorkap een 625XT is). Mijn hele horlogegeschiedenis vind je in deze entry op dit blog. Maar men zit niet stil in gadgetland. Een tijdje geleden introduceerde Garmin 'Running Dynamics'. Een hele rits aan gegevens ('metrics') over hoe je loopt, opgenomen door een compatible borstband, de HRM-Run of HRM-Tri.

Running Dynamics onderkent de volgende metrics

Metric Geeft aan...
Cadans Aantal passen per minuut (180 zou optimaal moeten zijn)
Verticale beweging Hoeveel het lichaam omhoog komt iedere pas (hoe hoger hoe slechter)
Grondcontacttijd Tijd die je voet op de grond staat tijdens een pas (zo kort mogelijk)
Onbalans in grondcontacttijd Verschil tussen linker en rechtervoet
Paslengte Afstand die je aflegt in één pas (afstand/aantal passen)
Verticale ratio Ratio tussen Verticale beweging en paslengte

Als je deze metrics wilt registreren zul je moeten investeren in een Garmin horloge plus de hartslagband. Dat kan flink in de papieren gaan lopen, zeker als je al net een nieuw horloge hebt aangeschaft.

Een tijd geleden las ik op de site van Ray Maker, DCRainmaker.com, een reactie van iemand die het had over een apparaatje van nog geen $25 dat ook veel van deze metrics kon registeren. De reactie was een jaar oud toen ik 'm las, maar ik klikt op de link die hij meegaf. Ik kwam uit op Milestone Pod van Milestone Sports. En inderdaad, ze verkopen een apparaatje, een 'pod' dat je op je schoen bevestigt en communiceert met een app op je telefoon.

Op dat moment was de pod niet makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Milestone Sports wilde 'm wel zelf versturen maar dan was de porto meer dan het apparaatje zelf, en daarnaast was er de kans op invoerheffingen.

En toen publiceerde ProRun.nl dit artikel op hun site. Een bespreking van de pod, met aan het eind een mooie verrassing: ze bieden de pod aan voor €29,50! Niet lang getwijfeld en besteld. Een paar dagen later was ie binnen en dezelfde avond aan m'n schoen geklikt en gaan lopen.

Wat is het

De pod is een apparaatje dat je aan je schoen bevestigd en dat na afloop alle data via Bluetooth naar je telefoon verzendt. Er zitten geen knoppen op, wel zit in onder het half-transparante plastic een lampje dat de van kleur verandert naar gelang de levensduur van je schoenen. Deze levensduur geef je in via de app en de LED geeft aan:

 • Groen: van nieuw tot 80% van de duur
 • Oranje: 81-95%
 • Rood: 96% en hoger, signaal dat je je schoenen zou moeten vervangen

Het is dus niet zo dat deze LED de status van je pod angeeft. Batterij-niveau wordt getoont in de app als je een sync hebt gedaan, maar de pod geeft verder geen feedback.

De pod wordt aan de schoen bevestigd door een houdertje onder je veter te schuiven en vervolgens de pod erop te draaien. Milestone geeft aan dat voor schoenen met een drop van 8mm of meer je het 2e veterkruis vanaf je tenen moet nemen, voor schoenen met minder drop wordt het derde kruis aangeraden.

Wat zit er in de doos

In het kleine doosje (6,5x6,5cm) zitten, naast de pod, de losse knoopcel, een kleine Snelstart instructie, een papiertje met de FCC-goedkeuring en een Milestone sticker. ProRun had daarnaast in de enveloppe nog een A4tje toegevoegd met iets uitgebreidere instructies.

In gebruik

Als je de pod in huis hebt dien je nog de app op je telefoon te installeren. Vervolgens koppel je je pod aan de app. Dit gaat niet via het Bluetooth-menu van je telefoon, maar binnen de app zelf. Probeer je de pod toch via het menu te linken dan zal je een foutmelding krijgen. Je wordt netjes door het proces heen geleid.

Eenmaal gelinkt voer je nog wat persoonlijke gegevens in, zoals je geslacht, gewicht, je lengte en de reeds afgelegde kilometers van je schoenen.

Nu kan je na iedere run de app starten en op Sync klikken en de data van de pod wordt naar de app overgezonden.

De data die de pod vergaart bestaat uit:

Metric Geeft aan... Aanwezig bij Garmin?
Cadans Aantal passen per minuut (180 zou optimaal moeten zijn) Ja
Impact Tijd die je lichaam heeft om met de kracht van het neerkomen om te gaan Nee
Afstand en duur precies dat :-) Ja
Paslengte Afstand die je aflegt in één pas (afstand/aantal passen) Ja
Kilometerteller Totaal aantal afgelegde kilometers van je schoenen Nee, maar is eenvoudig te bepalen, evt. via app
Tempo Aantal minuten per kilometer Ja
Grondcontacttijd Tijd die je voet op de grond staat tijdens een pas (zo kort mogelijk) Ja
Runficiency score 0 - 100% kwaliteit van je loop Nee (is door Milestone zelf bedacht)
Beenzwaai Hoe hoog je je voet optilt na de afzet (hoger is beter) Nee
Grondcontact Soort landing (voorvoet-, midvoet- of haklanding)* Nee

*de discussie over wat beter is ga ik hier even niet aanzwengelen

Ik heb nu twee keer met de pod gelopen.

Een eerste keer een klein half uurtje waarbij ik tijdens het lopen verschillende manieren van lopen heb geprobeerd. Van deze sessie zijn onderstaande afbeeldingen.

Deze laatste geeft de door Milestone bedachte 'Runficiency', een berekening op basis van cadans, grondcontact en paslengte. 100% is het hoogst haalbare en 73% het gemiddelde van alle podgebruikers.

Mijn tweede run was direct maar een wedstrijd. Ik had de pod nog steeds niet gekalibreerd (daarbij geef je na een run op wat de werkelijke lengte was, bijvoorbeeld op basis van GPS, of omdat je op een atletiekbaan met bekende afstanden hebt gelopen), maar aan het eind van de Asselronde stond op mijn GPS-horloge 25,44 km en de pod zat op 25,32. Opvallend is dat de officiele afstand, nagemeten door de KNAU, exact 25km zou zijn....

De pod gaf een eindtijd die drie minuten lager zat dan de officiele. Dat was te verklaren doordat ik op een kilometer voor het eind kramp in mijn kuit kreeg en even naar de kant moest. De pod filtert alle beweging eruit dat onder een bepaalde grens komt.

Voordelen

 • Prijs
 • Veel data
 • Duidelijke overzichten met extra info over hoe je je kan verbeteren
 • Website waar dieper op de diverse metrics in wordt gegaan
 • Snelle support (zie Nadelen)

Nadelen

 • Geen live-view, hoewel daar aan gewerkt wordt (zie volgende hoofdstuk)
 • Geen feedback. Er wordt niet aangegeven wanneer er data opgenomen wordt. Het algoritme dat de pod gebruikt zit solide in elkaar, maar toch blijft het gokwerk. Milestone zegt het volgende: Als je gedurende 6 minuten een cadans hebt van > 100 spm dan wordt het begin van je sessie gemarkeerd aan het begin van die 6 minuten. Kom je gedurende je sessie minder dan 6 minuten onder de 100 spm dan wordt dat als pauze gezien en niet meegenomen. Ben je langer dan 6 minuten onder de 100 spm dan is dat het einde van je sessie. Eenmaal aan het einde van je sessie wordt alle data die 75% onder je maximale cadans ligt ook verwijderd. Dus na de finish naar je kleedkamer wandelen wordt niet meegenomen.
 • Beetje buggy, mijn tweede run kon niet worden gesynct via mijn telefoon. Contact opgenomen en binnen een half uur had ik al reactie van de helpdesk. En dat op een zondagmiddag! Ze hadden het probleem eerder gezien op een vergelijkbare telefoon (Huawei P8 Lite) en waren al aan het analyseren. Er werd gevraagd of ik een ander toestel hadf om mee te syncen. Helaas deed mijn oude Samsung S3 het nog slechter (een te oude Bluetooth-stack was daar waarschijnlijk de oorzaak van), maar via mijn Android TV-stick lukte het wel. Hopelijk een fluke, maar we zullen het zien als ik weer ga lopen.
 • Er zit een 'Reward' feature in. Deze is nu nog nutteloos. Het idee erachter is dat de schoenverkoper je bijvoorbeeld aanbiedingen kan doen gebaseerd op je gelopen kilometers, of extra coaching-tips kan geven. Geen idee of een verkoper in Nederland hierop in gaat haken.
 • Inzoomen op de grafieken kan niet, waardoor het op lange runs wat lastiger is om de details te zien
 • Export kan alleen van de totalen per run* (via Excel), er is geen mogelijkheid om bijvoorbeeld je hele run naar een andere app over te zetten en zo je GPS en Pod data over elkaar te leggen.

* ik gebruik SportTracks en de gegevens uit de export voeg ik toe via 'custom data fields'.

De toekomst

Op dit moment is de data van de pod allleen te bekijken na afloop van je training, via de app. Er is echter een Beta-versie die op sommige apparaten en apps deze gegevens real-time, dus tijdens het lopen, kan tonen. En volgens het blog van MilestoneSports wordt er zelfs gewerkt aan een nieuwe versie van hun app die alle data live op je telefoon kan tonen. Moet je wel met je telefoon rond (willen) lopen, natuurlijk.

Conclusie

De pod en de app zitten goed in elkaar. De hoeveelheid data is in het begin overweldigend, maar met de extra informatie in de app en op de website kan je aardig uit de voeten. Het is aan jezelf om conclusies te trekken en mee te nemen in je training. Het ontbreken van een export functie die uitggebreider is dan alleen je totalen is een gemis, je kan nu niet al je trainingsdata op één plek houden maar zal altijd moeten terug vallen op de Milestone app.

Hopelijk is de sync-fout die ik ondervond een eenmalig voorval, of heeft men het gefixt in een volgende versie van app of firmware, maar verder kan ik de pod alleen maar aanbevelen als je eens wat meer gegevens over je runs wilt hebben. En zeker voor prijs die onder €30 ligt. Investeren in een nieuwe Garmin kan altijd nog.....

DCRainmaker heeft al aangegeven dat hij binnenkort met een review van de MileStone Pod komt. Ik ben benieuwd wat zijn oordeel is.

PPosted by Jeroen at 13:00.38
Categories: