« Racereport Veluwezoomtrail 2016 | Main | Cheap 'n cheerful, part II »

dinsdag 02 augustus 2016

"Nieuwe" blogsoftware

Photostation

Synology levert bij hun DiskStations ook een package om een blog te maken. Deze functionaliteit zit ingebakken in het PhotoStation-package, waarmee je ook je foto's kan tonen op het web.

Kwestie van in DSM het package installeren en je hebt er twee nieuwe URLs bij:

<jouwsite>/blog

<jouwsite>/photo

De software voor DS Blog werkt online. zolang je bij je site kan, kan je ook de je blog verzorgen.

De editor is goed, de meeste mogelijkheden die je nodig hebt om en verhaaltje met links en afbeeldingen te schrijven zijn aanwezig. Daarnaast zijn er slimme dingen als automatisch concepten opslaan, het beperken van toegang tot posts en het toevoegen van een samenvatting.

Er waren echter een paar zaken die me niet zo bevielen. Zo werkt de editor niet op alle locaties waar ik kom even goed. Als ik thuis werk is er niets aan de hand, maar daarbutien wil het nog wel een voorkomen dat ik afbeeldingen niet in een tekst kan plaatsten, maar dat de editor die doodleuk bovenin plakt, en daar met geen mogelijkheid te verplaatsten is. Ook het toevoegen van links werkt op sommige locaties voor geen meter.

Maar het meest vervelend is toch wel dat op mijn bejaarde DS-108j het opbouwen van de pagina's zeer langzaam gaat. Photostation genereert de pagina's op runtime, en dat betekent dat voor iedere pagina die je wilt zien er gegevens uit een database moeten worden gehaald die vervolgens in html gegoten moet worden. Daar heeft de diskstation het behoorlijk moeilijk mee wat regelmatig resulteert in kale pagina's met mooie ronddraaiende balletjes die aangeven dat je moet wachten.

Om mijn Diskstation wat te ontlasten ben ik op zoek gegaan naar een plossing die statische pagina's genereert van mijn blog. Daarmee wordt de hele blog benaderbaar als vooraf gegenereerde HTML-pagina's. Die kan de DS natuurlijk zonder krachtsinspanning serveren.

Met wat googlen kwma ik veel programma's tegen zeggen "Static Website Generators" te zijn. Dat is echter heel wat anders dan wat ik zoek. SWG's zijn veelal command-line tools die een dynamische site obv bijvoorbeeld Wordpress omzetten naar statische pagina's.

Ik heb echter geen zin om lokaal Wordpress te draaien om dat vervolgens te converteren. Ik zoek een alles-in-een pakket.

Ergens in mijn jacht op google stuitte ik op Thingamablog. Het is een cross-platform (want geschreven in Java) applicatie voor het schrijven en publiceren van een blog.

Thingamablog

Logo

Op de site Thingamablog kwam ik dus tegen wat ik zocht. Een stand-alone blog-editor die HTML-pagina's genereert. Het pakket is laatst geupdated in 2009, dus ik was benieuwd wat voor oude meuk ik zou binnenhalen.

Dat viel alles mee. Het programma is zeer stabiel, eenvoudig in gebruik en, helemaal mooi, bijzonder uitgebreid.

Zo kan je je blog een thema meegeven (een leuk aantal, maar ik verwacht geen nieuwe, gezien de leeftijd van de software), meerdere blogs beheren, meerdere auteurs toevoegen, categorieën definieren, of een entry als concept opslaan en pas later publiceren.

Daarnaast genereert Thingamablog de hele site voor je, en helemaal mooi, FTP't die automatisch naar je website!

Verder kan je de templates van je blog naar eigen wens aanpassen, hiertoe open je in Thingamablog de betreffende pagina en kan je in de HTML gaan hacken, bijvoorbeeld om je Google Analytics-code toe te voegen of om met behulp van Template elements extra gegevens op de pagina te tonen.

Zijn er ook nadelen? Ja. Zo is de spellingchecker alleen in het Engels (er is mogelijkheid tot het toevoegen van andere talen, maar die krijg ik niet aan de praat) en is het niet mogelijk om comments toe te staan. Ook voor dit laatste punt is er wel een oplossing, maar ook die heb ik nog niet werkend gekregen.

Conversie

Ik was er al snel uit dat Thingamablog precies was wat ik nodig had. Voor een NAS met bouwjaar 2009 is software uit dat jaar een prima uitkomst :-)

Wel moesten er nog even 120+ blog-entries overgezet worden naar het nieuwe systeem. Een handmatig klusje dat in 3 avonden gepiept was. Helaas zijn sommige oudere entries niet meer te herstellen omdat hyperlinks na verloop van tijd ongeldig zijn geworden.

PPosted by Jeroen at 15:40.52
Categories: Software, Synology