« Indoor training | Main | Fixen van TCX files »

vrijdag 16 januari 2015

GlobalSat GM-625 naar A'Rival SpoQ

Wat vooraf ging...

Hardlopen doe ik nu al zo'n 15 jaar. Ooit begonnen als compensatie voor het Bourgondische leven in Brussel waar ik in die tijd gedetacheerd zat bij een verzekeraar. Trainingspak en schoenen aan en rondjes om het Jubelpark lopen..

Mijn eerst hardloopgadget schafte ik aan in die tijd: een stopwatch van 5 euro.

Toen het lopen serieuzer werd (10km en halve marathon evenementen) kreeg ik op mijn verjaardag een Navman SportTool.

Een uit de kluiten gewassen blauwe driehoek die je om je bovenarm moest dragen en die door middel van GPS de afgelegde en huidige afstand, tijd en snelheid registreerde. Hoewel het een tweedehands artikel betrof werkte het apparaat ruim twee jaar naar behoren. Er zaten wat nadelen aan, zoals het feit dat er twee batterijen in moeten, en dat die na een uur of 20 gebruik wel leeg waren. Ook was er geen mogelijkheid om de gegevens uit het apparaat automatisch naar je PC te exporteren. Wilde je je resultaten bijhouden, dan moest je na je loop de gegevens handmatig intikken. Oh ja, en er zat geen verlichting op, dus tijdens een rondje in de avond had je geen idee hoe snel je nou eigenlijk was.

Helaas is er een keer regenwater in het apparaat gekomen en ging de leesbaarheid het display langzaam maar zeker achteruit. Tijd om iets nieuws te zoeken!

Zoeken Maar!

Begin 2009 begon mijn zoektocht. Natuurlijk keek ik eerst naar de gevestigde namen: Garmin, Polar, Suunto, Timex. Op zoek naar de laagste prijs kwam ik ook voorbij een link naar een winkel op Ebay. Bieden op een voor mij onbekend merk, "GlobalSat". Het product, een GH-625M, viel op de de uitgebreide specs. Functies die bekende merken alleen in hun topmodellen aanboden, waren hier al voor onder de 100 euro te bemachtigen. Wat te denken van:

 • Kompas
 • "Return to start"-functie
 • Uploaden van tracks naar het horloge
 • Hartslagband

GlobalSat 625MHet openingsbod op Ebay voor dit horloge lag laag (paar tientjes), maar toen de deadline naderde steeg ie toch nog flink. Met mezelf afgesproken dat ik niet meer dan 100 euro wilde betalen, voor je het weet zit je als een dolle te bieden en is dat goedkope horloge toch duurder dan je in eerste instantie had gepland. Ik zie nu in mijn Gmail historie dat ik zelfs tweemaal op een horloge heb geboden, toen de eerste mijn maximum overschreed heb ik op een ander geboden en met een bod van 94 Euro mocht ik 'm hebben.

Een aantal weken later kwam een pakketje uit Duitsland binnen met daarin het horloge,hartslagband, USB-kabel, extra (langer) horlogebandje en bijbehordende schroevendraaier, CD met software, manual en drivers en een stapeltje Quick Start guides.

Dit horloge heb ik tot eind 2014 met veel plezier gebruikt. Maar toen begonnen mijn workouts langer te worden en het uithoudingvermogen van batterij steeds korter.

Tijd voor iets nieuws dus.

De A'Rival SpoQ

Hoewel, iets nieuws. Zoekend naar een horloge met dezelfde of meer functionaliteiten waren het weer de bekende namen die het lieten afweten in mijn checklist. Dan toch maar meer Euro's uitgeven voor een Garmin, zodat ik weer een navigatie-functie zou hebben?

Toe viel mijn oog op het Duitse A'rival. En hun SpoQ-horloge deed een belletje rinkelen. Ja hoor, die slimmerikken kopen de opvolger van de 625 groot in, plakken er een ander stickertje op en verkopen 'm op amazon.de. Dat werd 'm dus, de A'rival SpoQ aka GlobalSat 625XT.

De verbeteringen tov de 625 in een notendop:

Technisch

 • Meer GPS kanalen, dus stabielere fix. (Hoewel de 625 eigenlijk nooit problemen heeft gegeven met de positiebepaling)
 • 4 tinten grijs beeldscherm, het scherm is ook iets groter
 • Meer geheugen
 • Betere accu

Functioneel

 • Virtuele tegenstander: Race tegen je klok op basis van
 • Leg afstand af binnen bepaalde tijd
 • Houdt een snelheid aan over een bepaalde afstand
 • Houdt snelheid aan over een bepaalde tijd
 • Houdt een tempo (min/km) over een bepaalde afstand
 • Een eerdere opgenomen route (als afstand binnen tijd)
 • Multi-sport. Bijvoorbeeld voor triatlon. Geef aan in welke volgorde je de activieten afwerkt. Deze worden dan netjes apart bijgehouden
 • Intervaltraining. De mogelijkheid om diverse onderdelen van een intervaltraining aan elkaar te knopen. Een ingestelde intervaltraining kan opgeslagen worden. Mogelijke onderdelen:
 • Afstand rennen
 • Tijd rennen
 • Op hartslag trainen
 • Rust
 • Herhalen (eventueel oneindig)
 • Een signaal laten afgaan op bepaalde tijd (eenmalig of iedere keer, bijvoorbeled iedere 20 minuten om je te helpen herinneren te drinken)
 • Een signaal laten afgaan op een bepaalde afstand, ook weer eenmalig of iedere keer dat je weer een bepaalde afstand hebt afgelegd.
 • Signaal bij ingestelde maximale of minimale tempo of snelheid

Eerste ervaringen

Ik heb de SpoQ nu bijna 4 maanden in gebruik. Omdat ik hiervoor z'n voorganger om de pols had, was er qua algemeen gebruik geen leerfase. Wel heb ik me meer verdiept in de nieuwe functies van de SpoQ. Allereerst heb ik ingesteld dat het horloge een signaal geeft om de 20 minuten. Dit is voor mij het teken wat te drinken.

Verder ben ik aan het trainen voor de 30km Veluwezoomtrail, en om te behoeden dat ik te snel start heb ik een signaal ingesteld dat bij een te hoog tempo afgaat. Hiermee wordt je netjes teruggefloten om het wat rustiger aan te doen.

Hoewel het op de 625 al kon ben ik nu er pas echt mee aan de slag gegaan: navigeren. Een route die je zelf op je pc hebt gecreerd, of een route die je al eens eerder hebt gelopen kan je oproepen en dan je horloge je de weg laten wijzen. Je kan de route vooruit of achteruit laten afspelen. De navigatie start automatisch als je bij het beginpunt komt. Het scherm is verdeeld in een kaartje dat gelopen en te lopen weg toont en daarnaast een pijltje dat je richting aangeeft met daaronder de afstand tot de volgende bocht. Je kan in- en uitzoomen op het kaartje met de up- en down-knoppen. Als je een punt hebt gemist kan je met de aan/uit-knop aangeven dat je naar het volgende punt wilt navigeren.

Downloaden van activiteiten gaat een stuk sneller dan met de 625. Zelfs routes van 2 uur of meer zijn in een paar seconden over.

Op de 625 kon je zelf custom schermen definieren. Er zijn 4 schermen, met ieder tot maximaal 4 velden informatie. Deze worden onder elkaar getoond. Hoe minder velden op een scherm, hoe groter het lettertype. De SpoQ doet het iets anders. Ook hier weer vier schermen met maximaal 4 velden, maar nu verandert de layout afhankelijk van het aantal velden:

1 veld: Groot lettertype, gecentreerd
2 velden: Boven elkaar, gecentreerd
3 velden: Een over de gehele breedte, de andere twee ieder op een kwart van het scherm naast elkaar
4 velden: Ieder veld op een kwart van het scherm in een vierkant

Door deze nieuwe indeling is de informatie makkelijker te lezen.

Een negatief punt is het algoritme dat de SpoQ gebruikt om de afstand tussen twee GPS-coordinaten te bepalen. Zie mijn blogpost over dit onderwerp. Zojuist even gecontroleerd, en ook de 625 had dit euvel.

Daarnaast heeft de SpoQ, net als de oude 625, een plastic dopje om de interface te beschermen. Omdat dat dopje regelmatig open moet, wordt het deel dat scharniert langzaam maar zeker zwakker, tot het afbreekt. Bij mijn oude 625 is dat tweemaal gebeurt. De eerte keer kon ik nog een vervangend dopje bestellen bij een Duitser die als servicepunt functioneerde voor GlobalSat in Eurpoa, maar toen het de tweede keer gebeurde meldde hij dat zijn voorraad op was. Eens zien of A'rival deze onderdelen op voorraad heeft......

TIPS

 • Met de site afstandmeten.nl kan je online routes maken en deze als GPX exporteren. Dit bestand kan je naar je horloge uploaden en zo op pad gaan. Je horloge geeft een signaal als er een bocht aankomt.
 • Uploaden kan via SportTracks, als je de GlobalSat-plugin hebt geinstalleerd. Je leest het GPX-bestand in via Import, bestand. Kies als soort activiteit "Activieiten van anderen" (anders komt de geuploade track in je eigen timeline, terwijl je 'm nog niet eens hebt gelopen). Vervolgens kan je via Export de route naar je horloge sturen.

PPosted by Jeroen at 14:44.19
Categories: Gadgets, Running